Piscina cu valuri din București, minunea despre care a vorbit toată Europa. Ce s-a ales de ea acum
Presa din Europa titra despre piscina cu valuri din București, acolo unde aveau loc concursuri internaționale, concerte de jazz, iar spuma societății se aduna pentru a se bucura de confortul redat. Află de minunea care se regăsea în Capitală în urmă cu câteva decenii.
Concurentele la „Miss Austria” și „Miss Serbia” purtau costume Jantzen în timp ce se aruncau în „valurile maritime”, în timp ce alte competiții de înot aveau loc, fiind urmate de concertele de jazz și dineuri, lucruri care reprezentau Bucureștiul interbelic în cadrul piscinei art-deco.
“Arșița soarelui încinge din ce în ce mai tare Bucureștiul. Asfaltul a început să danseze sub picioarele pietonilor încălziți, cari par din ce în ce mai preocupați de găsirea unui adăpost adumbritor. Grădinile de vară, preferatele generației trecute, au dispărut. Și de altfel, ele nu mai corespund nici exigențelor moderne. Acum se cere confort, pitoresc, higiena, lux. Poate răspunde Capitala României dorinței locuitorilor ei? Peste puțin timp, da!”, potrivit unui articol din „Realitatea ilustrată” a Bucureștiului.
La începutul anilor ’30 grădinile de vară încă se mai regăseau în Capitală, însă ceea ce voia autorul articolului anterior era să ridice în slăvi ceea ce se bucura de un real succes: piscina. Un lucru la care cetățenii Bucureștiului nu se gândeau după ce fusese ocupat de cătr armatele germane și bulgare. Era un lucru nemaiîntâlnit, având în vedere că absolut nimeni din România nu deținea o piscină.
“Deși deschis numai de câteva zile, grandiosul Bazin cu valuri maritime a găsit cea mai entuziastă primire din partea publicului bucureștean și a străinilor veniți prin Capitală. Sforțările făcute de organizatori de a înzestra metropola României cu un institut de mare utilitate și un monument de o reală frumusețe arhitectonică au fost recompensate prin entuziasmul pe care publicul îl arată”, se mai regăsește în articolul din 1930 din „Realitatea ilustrată”.
Piscina „cu valuri” din București care ne-a făcut cunoscuți în întregul continent
Atunci când „Lido” se deschidea cu mare fast, fiind vorba despre un bazin cu „valuri maritime”, devenise un obiectiv turistic, mai ales pentru cei care doreau să se bucure de apă, venind echipați cu costumele de baie. Reclama “Bazinul Lido cu valuri maritime adaugă la splendoarea piscinei vizitată zilnic de mii de oameni, a teraselor și a grădinilor solare, un nou element de senzație: Regele Jazzului, Paul Whitteman are un rival, pe Bachman, conducătorul celebrului Jazz din Budapesta, cunoscut în lumea întreagă din audițiile radio. Jazzul Bachman va cânta cu începere de mâine 19 iulie, la Bazinul Lido, cu valuri maritime, ale cărui aperitive, ceaiuri și dineuri dansante sunt frecventate de întreagă societate bucureșteană. Două Jazzuri vor cântă zilnic la Lido. Dată fiind afluență enormă din fiecare zi, publicul este rugat să-și reție mese din vreme”, a fost creat pentru a atrage cât mai mulți oameni acolo.
La acea vreme cea mai importantă știre era redată de faptul că Principele Carol se întorcea să își detroneze fiu, pe micul Mihai care lua lecții de înot în cadrul piscinei anterior menționate. Cu toate acestea, subiectul piscinei cu „valuri maritime” era de un interes mai mare pentru publicul larg.
“ Publicul capitalei cunoaște desigur excelentul loc de recreațiune, răsărit în mijlocul Bucureștilor, centru de amuzament și de higienă estivală. E vorba de bazinul cu valuri maritime “Lido” din Bulevardul Brătianu, una dintre cele mai moderne instalații de specialitate din Europa. Actualmente, unul din oaspeții cei mai credincioși ai bazinului cu valuri “Lido” este Marele Voevod Mihai, care vine aici pentru a învața tehnica înotului”, “Realitatea ilustrată”, 1932.
Chiar dacă subiectul „Carol” ar fi trebuit să fie de un interes major, bucureștenii se bucurau de cântecele Mariei Tănase în cadrul Teatrului „Tănase”, iar bazinul uimitor al Capitalei atrăgea tot mai multe persoane care se bucurau de hitul verii al lui Mircea Botez.
“ Bazinul avea o suprafață de 500 de mp și era căptușit cu gresie albastră și albă. Mașina pentru produs valuri, cât și toate instalațiile bazinului, au fost recondiționate și îmbunătățite (..) Fundalul ștrandului a fost amenajat pentru proiecție prin instalarea unui ecran rulant, camera operatorului funcționează la etajul 1 al hotelului”, potrivit publicației „Arhitectura” din anul 1958.
Totul a vis ce avea să se sfârșească în anul 1989, atunci cânt Hotelul Lido era privatizat, iar Bazinul cu „valuri maritime” avea să dispară. În prezent mai pot fi observate doar anumite urme ale stilului art-deco care atrăgea în urmă cu câteva decenii mii de bucureșteni și nu numai.